Kuchnia Tajlandii – czego warto spróbować?

Uwielbiasz kuchnie azjatycką? Skosztuj tajskiej! Możesz jeść te dania niemal w nieskończoność? A może jeszcze nie znasz tych smaków? Powiem Ci, co jest warte grzechu!

Słodkie mango, różne pad thaie, curry w wielu odmianach, woda kokosowa – lista potraw i produktów, które musisz zjeść, aby chociaż trochę poznać kuchnię Tajlandii, jest długa! Poniżej wybrałem dla Ciebie kilka absolutnych klasyków.

Nie muszę dodawać, że dania te smakują najlepiej w samej Tajlandii, prawda? Jednak nie zawsze jest możliwość, aby wyjechać. Namawiam Cię do tego gorąco, bo poza kuchnią czekają tam wspaniałe zabytki i gościnna atmosfera, a także cudowna przyroda. Tymczasem jednak wybierz się do tajskiej knajpki, aby poznać smak tej wyjątkowej kuchni i jeszcze bardziej zapragnąć wyjazdu!

Pad Thai – flagowe danie Tajlandii

Pad thai to klasyk, jedno z flagowych potraw w Tajlandii. Zjesz je w każdej restauracji i to na pewno w więcej niż jednej odmianie. Smażony makaron serwuje się zwykle z kurczakiem, tofu lub krewetkami, a dodatkowo z jajkiem, kiełkami, orzeszkami ziemnymi, marchewką w paski, limonką itd.

Charakterystyczny słodkawy smak Cię zaskoczy! To sos z tamaryndowca! Będąc w Tajlandii, zamówisz go też na ulicy – znacznie taniej niż w restauracji, a smak wcale nie będzie gorszy! Innym daniem godnym uwagi jest ryż smażony z różnymi dodatkami – np. lekko słodki, serwowany w połówce ananasa!

Spring rollsy

Koniecznie zamów też sajgonki! Tajska przekąska kryje w sobie zwykle warzywa zawinięte w charakterystyczne ciasto. Dostaniesz też sos, w którym moczy się sajgonki – sweet chili albo śliwkowy. To raczej przystawka albo dodatek do piwa!

Sataye z kurczaka

To świetna potrawa, jeśli wybierzesz się w tajskiej knajpki z dzieckiem. Są to nieduże szaszłyki z kurczaka podawane z wybornym sosem orzechowym! Może być pikantny albo nieco słodkawy. Będzie to również świetna przekąska czy przystawka, ale uwaga – sos jest tak pyszny, że zjecie cały! Warto zamówić to danie z jakąś lekką sałatką.

READ  Kuchnia Tajlandii

Curry – kolejny klasyk

Wspaniałe curry zachwyca, bo jest kremowe, przyrządzane na mleku kokosowym, ale i pikantne. Można się w nim zakochać już ze względu na sam zapach! Zwykle zielone curry jest najostrzejsze, a żółte łagodne. Możesz zamówić z kurczakiem lub innym mięsem, tofu lub krewetkami czy rybą. Serwuje się je z ryżem, który wymieszany z sosem smakuje wybornie! Odmian curry jest bardzo wiele – np. panang curry (lekko orzechowe), massaman (z dodatkiem ziemniaków!) itd.

F:sharonang/Pixabay, KKw

Related Posts