Kuchnia Tajlandii

Podróżowanie nie polega jedynie na zwiedzaniu i odpoczywaniu, ale także poznawaniu lokalnej kultury – m.in. przez smak. Będąc w Tajlandii, koniecznie trzeba skosztować kilku potraw. Jakich?

W zasadzie kuchnia tajska cieszy się ogromną popularnością u Polaków. Generalnie azjatyckie smaki są u nas bardzo lubiane. A wybór dań jest ogromny – to m.in. pierożki, makarony, oryginalne zupy, kanapki, curry z ryżem itd. Tu trzeba skosztować pysznego, słodkiego dojrzałego mango, najlepszego pad thaia z tofu i wody kokosowej. A jakie dania uchodzą za sztandarowe?

Pad Thai
Flagowe danie kuchni tajskiej – bez dwóch zdań. Zjemy je w każdej restauracji czy też w barze. Jest to smażony makaron z kurczakiem, tofu lub z krewetkami, a ponadto z jajkiem, kiełkami, warzywami (np. marchewką) i orzeszkami ziemnymi itp. Pad Thai ma lekko słodki smak dzięki dodatkowi sosu z tamaryndowca.

PadThai -specjały tajskiej kuchni
(fot. falovelykids, pixabay)

Sataye
W zasadzie sataye z kurczaka to po prostu szaszłyki, ale mają one nieco inny kształt niż te znane w Polsce. Najważniejszy jest jednak sos – słodko-pikantny z orzeszków ziemnych! Ma swoich zwolenników, gdyż smakuje jak kurczak z… masłem orzechowym!

Sataye - tajskie saszłyki z kurczaka
(fot. saesherra, pixabay)

Sajgonki
W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć popularnych spring rollsów. Tajskie sajgonki różnią się od wietnamskich ciastem. Farsz to zazwyczaj warzywa. Danie podawane jest jeszcze ze słodkawym sosem do maczania sajgonek. Popularny jest m.in. sos śliwkowy!

Spring Rolls - miejscowe przekąski
(fot. ThorstenF, pixabay)

(KKw, fot. alitdesign, pixabay)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *