kuchnia tajska

Kuchnia tajska – co ją wyróżnia?

Kuchnie azjatyckie stały się popularne na całym świecie. Zachwycają smakiem i aromatem, bogactwem przypraw. Tajska kuchnia jest uznawana za wyjątkowo aromatyczną kuchnię. Tu liczy się także dbałość o detale oraz atrakcyjny sposób podania.

Kuchnia tajska zrodziła się z wpływów m.in. kuchni chińskiej oraz indyjskiej. Kucharze kierują się harmonią, dbałością o detale i skupiają na idealnym wyważeniu pięciu podstawowych smaków. Mimo to Tajowie są spontaniczni podczas gotowania. Jest tu większa swoboda i fantazja w sposobie przygotowywania dań niż np. w kuchni chińskiej. Kluczowe jest wykorzystanie lokalnych składników, rodzimych i świetnie znanych produktów, co wyróżnia potrawy kuchni tajskiej na tle innych kuchni azjatyckich. Wśród innych kuchni wschodniej Azji tajska jest bardzo aromatyczna i pikantna.

Składniki często wykorzystywane w kuchni tajskiej

  • ryby
  • owoce morza
  • tofu
  • ryż
  • makaron
  • kurczak
  • wieprzowina
  • mleczko kokosowe
  • limonka
  • kaffir (liście papedy)
  • imbir (odmiana galangal głównie)
  • pieprz
  • grzyby tom yam
  • trawa cytrynowa
  • kapusta
  • tajskie chili
  • liście bazylii tajskiej o anyżkowym smaku i liście limonki

Ważne są też w kuchni tajskiej sosy – sojowy, rybny oraz sriracha, które dodają wyrazistości. Sriracha to popularny dip do sajgonek, pierożków, warzyw i innych przekąsek. W kuchni tajskiej często wykorzystuje się do dekoracji potrawy kwiaty jadalne.

Słynne potrawy kuchni tajskiej

Wśród popularnych dań kuchni tajskiej jest zupa Tom Yum. Przygotowuje się ją na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem grzybów tam yan i warzyw, trawy cytrynowej, chili oraz liści kolendry. Może być z kurczakiem, tofu lub krewetkami.

Wpływy kuchni indyjskiej widoczne są z kolei w tajskim curry. W zależności od past i przypraw, może mieć różne kolory – zielone, czerwone czy żółte curry. Dodatki warzywne to najczęściej marchew, batat, papryka, zielona fasolka oraz cukinia.

Innym klasykiem jest makaron Pad Thai smażony z jajkiem. Zwykle smaży się go z dodatkiem tofu, kurczaka lub krewetek, dodaje pastę z tamaryndowca, orzeszki ziemne, kiełki, cebulę dymkę, chili, limonkę i sos rybny. Popularne dania tajskie to również pieczona kaczka w czerwonym curry, homar po tajsku w sosie curry. Tajowie udowadniają, że można łączyć różne produkty, wydobywając z nich pełnię smaku i zapachu.

READ  Kuchnia Tajlandii

K, f: hasse42 / pixabay

Related Posts